Kofeina jest prawdopodobnie najlepiej przebadanym suplementem o udokumentowanych korzyściach dla podniesienia zdolności motorycznych sportowca. Jak działa i jak ją stosować? Zapraszamy do lektury – podpowiada Wojciech Zep, dietetyk Legii Warszawa.

Poprawnie zbilansowana dieta pozwala na utrzymanie odpowiedniej masy ciała, ale co ważniejsze, znacząco poprawia jakość intensywnych treningów, ogranicza ryzyko kontuzji, przyspiesza proces regeneracji, dzięki czemu pozwala na systematyczny rozwój oraz zachowanie pełni zdrowia.

We współczesnej piłce nożnej sztaby trenerskie tworzy cały zespół ludzi, w którym kluczową rolę odgrywają trenerzy przygotowania motorycznego oraz fizjologowie. Ich głównym zadaniem jest kontrola procesu treningowego oraz modyfikacja poszczególnych mikrocykli treningowych według zaobserwowanych zmian ustrojowych piłkarzy.

Napoje izotoniczne są to produkty, które zwyczajowo zaspokajają pragnienie i spełniają zapotrzebowanie przeciętnego sportowca wytrzymałościowego podczas treningu trwającego co najmniej godzinę, usprawniając odbudowę zapasów glikogenu w mięśniach.

Dzieci to grupa, która obecnie, mam wrażenie, odżywia się najgorzej wśród naszego społeczeństwa. Bardzo często słyszę, że dziecko musi jeść wszystko, by być zdrowe, a niestety „wszystko” często rozumiane jest jako kolorowe napoje, słodkie bułki, słodycze, czipsy, kulki z mlekiem. Niektórzy ponadto uważają, że im dziecko jest aktywniejsze, tym mniej należy zwracać uwagę na to, co je.

Nie ma znaczenia, ile kalorii zjesz, jaką ilość białka, liczy się, ile z tego Twój organizm wchłonie i jaką ilość będzie mógł wykorzystać na cele budulcowe. W odżywianiu chodzi o to, by się wchłaniało, a nie wydalało. Tylko dobrze odżywiony organizm może pracować na pełnej mocy, jaka potrzebna jest w sporcie.

W Polsce niemal nikt o tym nie mówi. Wielu trudno to zrozumieć, że jedną z korzyści zdrowotnych wysiłku fizycznego to zwiększenie poziomu dwutlenku węgla w organizmie. Podczas oddychania ustami traci się więcej dwutlenku węgla, niż organizm produkuje. Oddychanie przez usta obniża poziom dwutlenku węgla poniżej bezpiecznej normy. Prowadzi to do zaburzenia funkcjonowania oskrzeli, tętnic mózgowych czy naczyń wieńcowych.

Poprzez to, że nabiał zaśluzowuje organizm, może przyczyniać się do częstszych infekcji, może to również zmniejszyć wydolność tlenową płuc. Mleko odwapnia wbrew powszechnej opinii, a co za tym idzie, zwiększa się ryzyko kontuzji zawodnika.

Piłkarze to specyficzna grupa, sporo trenują, a więc potrzebują energii. Przy czym wielu nie zwraca zupełnie uwagi na to, z jakich źródeł ta energia pochodzi. Niestety dotyczy to wielu sportowców…

Woda ma największy udział w składzie ludzkiego ciała. Przeciętny dorosły, zdrowy człowiek jest zbudowany w ok. 60% z wody. Woda, spośród wszystkich rodzajów substancji chemicznych jest najbardziej uniwersalnym rozpuszczalnikiem. To w niej zachodzą wszelkie procesy fizjologiczne, jakie odbywają się w organizmie ludzkim. Stanowi też podstawowy składnik większości płynów ustrojowych i tkanek.

Newsletter