{jcomments on}Podczas jednego z wywiadów na pytanie: czemu zawdzięcza pani tak świetną figurę? – Doda odpowiedziała, że m.in. dzięki odżywianiu się zgodnie z grupą krwi. Rezultaty stosowania tej diety można łatwo zauważyć właśnie na przykładzie wspomnianej wokalistki. Może i piłkarzy uda się przekonać do odżywiania zgodnego ze swoją grupą krwi? Tym razem zajęliśmy się grupą „0”.

 

 

 

Pokarmy, które sprzyjają tyciu:


  • Pszenica i kukurydza - zwalnia metabolizm, zakłóca pracę insuliny.
  • Czerwona fasola - upośledza zużycie kalorii.
  • Soczewica - hamuje metabolizm.
  • Kapusta biała, brukselka, kalafior - zwalnia produkcję hormonów tarczycy.

 

Pokarmy, które sprzyjają utracie wagi:


  • Czerwone mięsa, kapusta włoska, szpinak, brokuły, wątroba - przyspieszają metabolizm.
  • Sól jodowana i owoce morza - zwiększają produkcję hormonów tarczycy.

 

Idealna dieta dla osoby posiadającej grupę krwi 0:

 

1. Mięso i drób.  

 

Mięso przyswajalne jest przez tę grupę znakomicie. Oczywiście nie należy przesadzać i starć się zachować równowagę między ilością spożywanego białka i węglowodanów, aby nie doprowadzić do kwasicy metabolicznej oraz nadmiernej produkcji kwasu żołądkowego, który w konsekwencji może uszkodzić żołądek (wrzód). Zalecane 6 mięso i 3x drobiu tygodniowo.  

 

Rekomendowane mięsa to: wołowina, cielęcina, baranina, wątroba, serca.  

 

Unikać należy boczku, gęsiny, szynki i wieprzowiny.

 

2. Ryby i owoce morza.

 

Są dobrym pokarmem, bowiem oleje rybne mają tendencję do „rozcieńczania” krwi, a krwinki grupy 0 charakteryzują się zwiększoną zdolnością do aglutynowania (zlepiania). Poza tym oleje te są bardzo efektywne w łagodzeniu objawów wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, do których to chorób osobnicy z grupą 0 są predysponowani. Zalecane ilości to 5 porcji po 180g tygodniowo.  

 

Rekomendowane gatunki to: śledź, makrela, halibut, pstrąg, łosoś, sardynki, sola, dorsz.  

 

Unikać należy marynowanych śledzi, wędzonego łososia i kawioru.  

 

3. Jaja i nabiał.

 

Generalnie powinno się unikać jedzenia nabiału i jaj, ponieważ nie ma w tej grupie pokarmów korzystnych dla osobników z grupą 0. Jeśli jednak nie możemy się bez nabiału obejść nie należy przekraczać spożycia 4 jajek tygodniowo, 3 porcji po 60g serów (neutralnymi są ser feta, mozarella, tofu i kozi) oraz 1 szklanki chudego mleka tygodniowo. Dopuszczalne jest masło w niewielkich ilościach.  

 

Wyjątkowo niekorzystnymi są: sery białe i żółte, maślanka, kefir, sery pleśniowe, parmezan, lody, pełne mleko.  

 

4. Warzywa.

 

Istnieje cała gama korzystnych dla osób z gr. 0 warzyw, które powinny stanowić nieodłączną część ich diety (po 5 porcji 200 g surowych i gotowanych).  

 

Najbardziej zalecanymi są: buraki, czosnek, cykoria, czosnek, kapusta włoska, chrzan, por, sałata, cebula, pietruszka, por, dynia, szpinak, czerwona papryka i słodkie ziemniaki.  

 

Są wyjątki. Poza tymi, które upośledzają czynność tarczycy (brukselka, kapusta biała, czerwona i pekińska oraz kalafior), unikać również należy grzybów i marynowanych czarnych oliwek (występująca na nich pleśń zaostrza reakcje alergiczne), ziemniaków i oberżyny (ich lektyny mają tendencje do osadzania się na chrząstkach stawowych zaostrzając objawy choroby reumatycznej), a także kukurydzy, avocado i pomidorów.

 

5. Owoce.

 

Najkorzystniejsze są owoce alkaliczne z uwagi na tendencję do występowania kwasicy u osób z gr. 0, a więc te, które pomogą utrzymać równowagę kwasowo - zasadową.

 

Do nich należą: śliwki węgierki, śliwki żółte, zielone i czerwone oraz figi.  

 

Unikać należy pomarańczy, mandarynek, jagód, rabarbaru i truskawek (ze względu na zbyt dużą kwaśność), melonów (zawierają uczulającą pleśń) oraz kokosa (duże ilości tłuszczów nasyconych).  

 

Pozostałe owoce są neutralne. Zalecane porcje to 4 razy dziennie po 150g.  

 

6. Ziarna i makarony.

 

Niestety nie ma ziaren i makaronów korzystnych dla tej grupy. W grupie obojętnej znajdują się wszystkie rodzaje ryżu, kasza, mąka ryżowa i żytnia, które nie powinny być spożywane w ilości większej niż 3 porcje po 200g tygodniowo.  

 

7. Przyprawy.  

 

Wyjątkowo korzystnie działają curry, pietruszka, pieprz cayenne i karkuma, które łagodzą podrażnienia przewodu pokarmowego.

 

Unikać należy kaparów, cynamonu, mąki kukurydzianej, gałki muszkatołowej, pieprzu, wanilii, octu, ketchupu oraz wszelkich marynat.

 

8. Napoje.

 

Rekomendowane są herbaty ziołowe z lipy, mięty, dzikiej róży i imbiru, woda mineralna, soki wiśniowy, ananasowy i śliwkowy.  

 

Unikać należy herbaty z dziurawca, soków jabłkowego i pomarańczowego oraz kawy, czarnej herbaty, napojów gazowanych i wysokoprocentowych alkoholi.  

 

9. Inne.

 

Na uwagę zasługuje korzystne działanie oliwy z oliwek (do 8 łyżek stołowych tygodniowo), ziaren słonecznika i orzechów włoskich.  

 

Unikać należy maku, orzeszków ziemnych, czerwonej fasoli, soczewicy, płatków kukurydzianych i owsianych oraz pieczywa z mąki pszenicznej.  

 

10. Witaminy i suplementy.

 

Osobnicy z gr. 0 powinni w szczególności zadbać o przyjmowanie prawidłowe ilości wit. B, K, wapnia, jodu i manganu, a ograniczyć wit. A i E (które są niekorzystne w przypadku tendencji do zwiększonej krzepliwości krwi). Z ziół zaleca się korzeń lukrecji, który znakomicie łagodzi częste w tej grupie podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego.

 

Zasady właściwego odżywiania dla grupy krwi A znajdziesz tutaj.